Hämta hem ölsegrar och höj din bryggeristatus - delta i Beer Master!

Beer Master är tävlingen för bryggare som vill ta sin produkt till nästa nivå. Som en styrkelyftartävling för öl, fast utan proteinshakes! Delta i Beer Master och få chans till feedback på din produkt av kunniga experter.
Men Beer Master handlar inte bara om att vinna en tävling, det ger också en fantastisk möjlighet att marknadsföra ditt varumärke. En seger i Beer Master är inte bara en kvalitetsstämpel, utan ger dig också större synlighet och attraktionskraft under mässan.

Tävlingen hålls i samband med mässan i Umeå, men vinnarna kommer att synliggöras under mässan både i Umeå och i Piteå. 

Läs vidare för mer information.

Beer & Taste illustration av ett ölglas

Tävlingsinformation

Vilka kan tävla?

Öltävlingen Beer Master är öppen för utställare som själva har bryggt ölen de vill tävla med. Anledningen är att Beer & Taste vill premiera hantverksbryggandet i stort. Vi tar alltså inte emot anmälningar från agenter och importörer. Ett undantag är om utställaren som är agent/importör har en representant från bryggeriet på plats på Beer & Taste. Då kan bryggaren tävla med sitt öl. 

Utmärkelser 

I varje klass koras en vinnare, en tvåa och en trea vilka hedras med varsitt diplom. Den öl som dessutom blir juryns favorit alla kategorier koras till Beer Master 2023. Utöver diplom bjuds denna bryggare på utställaravgiften för en av mässorna Nolia Beer & Taste 2024. Dessutom får segraren, Beer Master 2023, äran att brygga festivalölen till nästa års mässa/mässor.  

Tävlingsresultaten offentliggörs strax innan mässan öppnar i Umeå och prisceremoni hålls under mässan i Umeå på fredagen och repeteras på lördagen. Beer Master är bara på mässan i Umeå men vinnarna lyfts även under övriga Beer & Taste-genomföranden.

Klassindelningarna för Beer Master

 • Lager

 • Brittisk Ale

 • IPA / APA

 • Belgisk / Tysk ale

 • Porter / Stout

 • Syrlig öl

 • Öl med lägre alkoholhalt (3.5% och under)

 • Övrig öl

Tidsschema

 • 13 september: Sista anmälan   
 • 27 september: Alla tävlande utställare ska ha godkänt hur deras anmälda öl fördelats i tävlingsklasserna  
 • 7-10 oktober: Tävlingsölen levereras till Nolia i Umeå 
 • Tävlande bryggare tar ansvar och kostnader för frakten. Det är viktigt att ölen kommer fram senast den 10 oktober.  
 • 15-16 oktober: Juryn provar ölen  
 • 18 oktober: Resultatlistan offentliggörs innan Nolia Beer & Taste öppnar  
 • 18-19 oktober: Segrarna i varje klass liksom Nolia Beer Master presenteras på mässan i Umeå

Juryns bedömning

En femhövdad jury bedömer ölen blint – den får endast veta vilken typ av öl det är samt i vilken klass ölet tävlar. Juryn bedömer ölen främst utifrån hur väl den stämmer in på den öltyp den är klassad som. Den bedömningen står för 80 % av juryns samlade omdöme. Resterande 20 % baseras på smak- och doftupplevelsen i stort – hur god och rekommendationsvänlig ölen är, helt enkelt. I sin bedömning poängsätter juryn varje öl, men dessa betyg är internt arbetsmaterial och kommer inte att delges. Endast ettan, tvåan och trean i varje klass rankas offentligt. Övriga öl är oplacerade, eller fjärdepristagare om man så vill. 
Juryn har rätt att flytta ev öl till annan kategori om de finner att den är registrerad i fel. 
Vid för få antal anmälda öl i en kategori, så har juryn rätt att slå ihop kategorier.

Kostnader  

Nolia Beer tar en avgift för varje ölsort ni anmäler till tävlingarna på 150 kr exkl moms. Den kostnaden läggs på er faktura när tävlingsfältet är spikat den 27 september.

Info om inskick av öl 

Ni skickar in 1 liter av varje anmäld öl, dvs 2-3 flaskor. Vi vill inte ha en enda flaska innehållande 1 liter, pga av att ett och samma öl kan komma att provas vid minst två tillfällen och då kan tappa i kvalitet om flaskan stått öppen. Då är det bättre att kunna öppna en ny flaska vid andra provningen. 

Skriv helst buteljeringsdatum på flaska, förpackning eller en medföljande följesedel. 

Ölen vill vi få levererade till oss under perioden 7-10 oktober. Vi ber er respektera det tidsfönstret. Fraktkostnaden tar den anmälande utställaren.

Leveransadressen för tävlingsölen är: 

Nolia AB 
Beer Master 

Märkning: BT24

Signalvägen 3 
90322 UMEÅ 

Beer & Taste illustration av ett ölglas

Nyhetsbrev

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev så meddelar vi när det går att köpa biljetter, boka provningar, mm.

Nyhetsbrev

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev så meddelar vi när det går att köpa biljetter, boka provningar, mm.

Vilken ort vill du köpa biljett till?

Läs gärna igenom vår besöksinformation innan du köper biljett. 

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så skickar vi dig information om när det går att köpa biljetter, boka provningar och andra intressanta nyheter!